Gepubliceerd op 18-03-2019
8 uur slapen is nodig
Op 18 maart jl. was Wereld Slaapdag. Steeds meer is er bewijs dat te weinig of slecht slapen een negatief effect heeft op onze gezondheid. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat we acht uur slaap nodig hebben. Maar hoe zit het dan met die topmanagers en anderen die we kennen en die beweren met 5 of 6 uur uit te komen? En welke slaaptips kunnen we ons ter harte nemen?
Wat weten we?
Twee derde van de volwassen in het Westen haalt de 8 uur niet. Daarnaast worstelen mensen die wel 8 uur slapen vaak met de kwaliteit van slaap. Ze komen moeilijk in slaap, hebben moeite met doorslapen, of hebben medicatie nodig. Het exacte antwoord waarom we moeten slapen, kennen we niet. Wel is duidelijk dat slapen ons leervermogen en oplossend vermogen ondersteunt. Ook is er steeds meer bewijs dat slaaptekort een verhoogd risico op een hartaanval, een beroerte, een depressie, kanker of diabetes met zich meebrengt.
Hoe kan het dan dat sommige mensen minder slaap nodig lijken te hebben? In de eerste plaats door gewenning en anderzijds door gebrek aan kennis. Het blauwe licht van ons laptops, telefoons e.d. zorgen ervoor dat we minder goed slapen. Andere oorzaken zijn: steeds meer disbalans tussen werk en privé, stoerdoenerij over weinig slapen en het gebruik van koffie en alcohol.
Tips voor een betere slaap
- Vermijd fel licht minimaal 1 uur voor het slapengaan
- Hanteer vaste tijden voor het naar bed gaan en opstaan
- Eet niet meer na 20.00 uur ’s-avonds
- Beperk gedurende de dag het gebruik van alcohol en koffie
- Focus jezelf op je ademhaling als je in bed ligt gedurende 10 minuten; zeker als je piekert
- Gebruik melatonine als je slaapproblemen hebt
- Mediteer of doe aan Yoga gedurende de dag
Mochten je tips of suggesties hebben, laat ze mij weten. Ook kan het delen van dit artikel wellicht bijdragen aan interessante discussie en inzichten.