Werkdruk bestaat niet! De Abc-formule wel

Gepubliceerd op 14-11-2019

Ik begeef me op glad ijs
Ik weet dat ik me met de titel van deze blog op glad ijs begeef. Een voorbeeld uit de eigen praktijk dan maar om deze titel te verdedigen. Maandag 14 oktober jl. om 07.00 uur begon de dag met het wegwerken van e-mails en het afmaken van een assessmentrapport. Van 09.00 uur tot 13.00 uur kwamen vier cliënten voor een individuele begeleiding. Van 13.30 uur tot 16.00 uur heb ik een assessment afgenomen. Tot slot kwamen er nog drie cliënten van 17.00 uur tot 20.00 uur. Om 20.30 uur eindelijk eten. Het voelt zeker als werkdruk, geen misverstand daarover. Maar tegelijkertijd....ik doe het zelf. Mijn kernopvatting “ik moet het goed doen voor anderen, anders voldoe ik niet” zorgt voor deze te drukke dag. De Abc-formule biedt uitkomst!

Niet de situatie maar je eigen kernopvatting zorgt voor werkdruk
Oké, als werkdruk niet bestaat en ik doe het zelf hoe kan ik het dan anders doen? De abc-formule kan helpen. In het kort de formule:

  • A (activating event) = de situatie
  • B (Belief) = je eigen kernopvatting
  • C (consequences) = je gedrag en gevoelens

B veroorzaakt C en niet A. Mijn kernopvatting “ik moet het goed doen, anders voldoe ik niet” (B) leidt ertoe dat ik mij die maandag onrustig voel (C=gevoel) en gehaast overkom (C=gedrag). Veel opdrachtgevers op één dag (A) is slechts de trigger die mijn B activeert. Als je dit weet, kun je de formule uitbreiden met D (disputation) = uitdagen/checken of de kernopvatting klopt en E (new effect) = een nieuwe realistische opvatting over jezelf ontwikkelen.

Activeer nieuwe routes in je brein
De Abcde-formule biedt je kans om werkdruk uit je leven te bannen (en tegelijk realistisch….. waarschijnlijk lukt dat niet altijd). Wat is nodig:

  • Leef niet langer onbewust. Als jij je eigen Abc kent, kun je natuurlijk proberen je dag anders in te richten en te checken of je verwachting “ik voldoe niet (B)” uitkomt. Meestal is dat niet het geval, waardoor er een nieuwe opvatting over jezelf ontstaat (bijvoorbeeld “ik ben meestal oké”). Daarbij is het realistisch om te beseffen dat dit niet altijd zo zal zijn.  
  • Breid je experimenten uit, zodat je vaker bewijs vindt voor je nieuwe opvatting en je brein een nieuwe route ontwikkelt
  • Accepteer dat jij en de meeste andere mensen fouten maken en niet perfect zijn. Middelmatigheid is de norm
  • Werken met een nieuwe kernopvatting kan leiden tot minder stress, meer tijd voor ontspanning, vrienden, familie, een betere (nacht)rust en/of een betere gezondheid.

Oh ja werkdruk bestaat wel
Natuurlijk ben ik niet blind en kan ik niet ontkennen dat bepaalde situaties ook wel heel moeilijk voor iemand kunnen zijn. Het kan dan ook verstandig zijn om de vervelende situatie aan te pakken. De vier A’s bieden handvaten in het werk: arbeidsomstandigheden, arbeidsvoorwaarden, arbeidsinhoud en arbeidsverhoudingen. Het kan nuttig zijn om met je leidinggevende of met iemand van HR te spreken over deze 4 A’s en hier verandering in te brengen, zodat de werkdruk vermindert.

Deel jouw inzichten
Wat is jouw Abc? Laat het mij weten. Wellicht kunnen we van elkaar leren. Delen van deze blog mag.

abc.jpg