Gepubliceerd op 24-02-2020
Voordat ik me in het feestgedruis ga gooien, nog even een korte blog.
Het is carnaval! Tijd voor optochten, hossende massa’s mensen, veel bier en de meest gekke outfits. Een gezellige tijd. Maar voor sommige mensen is het ook meer dan dat: het is een tijd om eens goed uit de band te springen en je helemaal te laten gaan. Waarom is carnaval een excuus om verder te gaan dan je normaal doet?
Omdat je groepsdruk ervaart
Groepsdruk, groepsdrang of sociale druk is de druk of drang die de sociale groep waarin je je bevindt op je uitoefent om je gedrag te veranderen, zodat het overeenkomt met het gedrag van die (peer)groep. Normen spelen hier een belangrijke rol. Als de groep de norm ‘tijdens carnaval kan alles‘ aanhoudt, dan ben je sneller geneigd om daaraan mee te doen, ook al sta je daar niet helemaal achter.
Omdat je kunt kruipen in de huid van een ander
Kinderen verkleden zich en doen als vanzelfsprekend rollenspellen; ze spelen bijvoorbeeld “juf en meester” of “vader en moedertje”. Doordat ze in zo’n rol niet op zichzelf lijken, kunnen ze zich ook anders gedragen. Voor volwassenen is dat net zo, maar die doen het doorgaans alleen op de momenten dat het maatschappelijk geaccepteerd is. En carnaval is zo’n moment.
Je kunt je verschuilen achter een kostuum, een geschminkt gezicht of een masker. Je lijkt niet op jezelf. Die andere uitstraling, die andere ‘ik’ zorgt ervoor dat je je anders gedraagt en misschien wel verder gaat dan dat je normaal doet.
Zo, en nu gauw naar de zolder om te kijken welk kostuum ik ga aantrekken vandaag!