Gepubliceerd op 10-06-2020
Gezond en gelukkig zijn, is dat niet iets wat we allemaal willen in ons leven? De vraag is alleen hoé. Door veel geld te verdienen? Door beroemd te zijn? Door veel volgers te hebben op je social media kanalen?
Uit onderzoek blijkt dat geluk juist helemaal níets met dit alles te maken heeft, maar met hele andere factoren. Naast het hebben van goede relaties, is het hebben van aandacht voor je ‘innerlijke motor’ een hele belangrijke factor.
Ik zet graag zeven ingrediënten voor het creëren van een goede innerlijke motor voor je op een rij:
1. Onderhoud je lichaam
Stelregel is dat het lichaam voor jou zorgt tot je 40e levensjaar. Daarna mag jij je lichaam gaan verzorgen. Over het hoe en wat is en wordt veel gezegd en geschreven. Vast staat dat regelmatig bewegen, gezond eten en drinken, voldoende slaap en niet roken goed zijn voor je lichaam. Ook ademhaling, yoga en meditatie (zie ook onder 6) zijn prima om te doen.
2. Heb een doel in je leven
Zonder reden om te leven neemt het geluksgevoel af. Iedereen wil het gevoel hebben van waarde te zijn (psychologische basisbehoefte waardering).
3. Zorg voor voldoende sociale banden
Het blijkt dat mensen met meer sociale banden (zoals familie, vrienden en een gemeenschap) gelukkiger zijn, fysiek gezonder en dat ze langer leven dan mensen met minder sociale banden. En dan gaat het vooral niet om het aantal vrienden dat je hebt, maar om de kwaliteit van je relaties. Stop met relaties die energie kosten, deze zijn juist slecht voor je gezondheid.
4. Stimuleer positieve gevoelens en mindset
Je hebt vast wel eens gehoord van het placebo-effect. Kort door de bocht: ook een deel van de mensen die een neppil krijgen, herstellen van een ziekte. Ons lichaam is kennelijk in staat zichzelf te genezen alleen door al te denken en voelen dat we genezen zijn. Om placebo-effect een positief effect op je leven te laten hebben, kan het behulpzaam zijn om iedere ochtend 10 minuten (langer mag ook) je doelen te visualiseren alsof je ze al bereikt hebt. Je gaat zitten in een stoel, sluit je ogen, ziet de beelden van het bereikte doel voor je en tegelijk roep je de daarbij behorende positieve gevoelens op. Positief denken alleen is niet genoeg. Je moet het voelen. Dat is het moment dat je brein positieve chemische signalen naar je lichaam afgeeft. Je voelt je dan goed. Ook krijg je gedurende de dag meer focus, waardoor je sneller zaken ziet en oppakt die bij het bereiken van de doelen horen.
5. Onderdruk negatieve gevoelens niet
Omgedraaid zijn negatieve gevoelens een bron van ellende voor je lichaam. In periodes dat je je minder goed voelt, ontstaan vaker vage klachten zoals pijn in de gewrichten of spieren, gevoelens angst, geen energie, sneller geprikkeld zijn, etc. Als deze periode langer aanhoudt, kun je zelfs lichamelijk en/ of psychisch ziek worden. Het is dan ook belangrijk om negatieve gevoelens niet naar binnen te laten keren, ze moeten eruit. Eerst misschien wat ongecontroleerd en emotioneel. Prima dat mag. Na een tijdje gaat de druk er wat af en leer je om je gevoelens op een meer volwassen wijze te uiten.
6. Leef bewust
Bewust leven betekent dat je jouw gedachten, gevoelens en gedragingen uit het verleden niet laat bepalen hoe je in het nu reageert op vraagstukken van de (nabije) toekomst. Investeren in het krijgen van zelfinzicht is lonend. Tegelijk neemt het bewustzijn ook toe door tijd te maken voor ademhalingsoefeningen, meditatie, mentalisatie, stilte of yoga-oefeningen. Gun jezelf dat je dag start met het verdiepen van je bewustzijn.
7. Leer om je intuïtie te volgen
Te vaak nemen we aan (wordt ons geleerd) dat alles met je verstand op te lossen is. Dat is niet zo. Ons verstand is beperkt. Vertrouwen op je gevoel mag. Hoe werkt het? Aanvaard je gevoel bij een situatie, denk erover na, neem een voorlopig besluit en slaap er een nachtje over. Als je besluit dan nog goed voelt, handel er dan naar.